Empedrat

Empedrat

Moltes vegades, la gent ens demana mitjançant comentaris que es publiquin receptes breus i barates que tinguin cabuda en totes les butxaques. Doncs esteu de sort, aquí us deixem una recepta que compleix aquestes consignes.

És una recepta tant senzilla que només amb explicar-la no fa falta ni deixar-la escrita. És una d'aquestes típiques preparacions que amb dir que si agafes unes llegums, una mica de bacallà, unes hortalisses, ho barrejes i ho alinyes. I realment no és més que això, una mena d'amanida de prepació senzilla amb algun ingredient més o menys, segons el gust de cada persona.

Això no treu el que apareix a moltes receptes, que una preparació senzilla no deixa de ser un plat amb molt sabor. Com sempre el més important és la qualitat del ingredients. Així que els millors consell per aconseguir-ho es utilitzar llegums de qualitat al pes o en conserva.

El bacallà millor si el dessalem nosaltres mateixos. I en quan a les hortalisses, doncs al gust de cadascú: tomàquet fresc de temporada, pebrot, ceba, ou dur, ... I per sobre de tot un bon oli d'oliva verge extra de la millor qualitat possible junt amb vinagre també de qualitat per deixar el millor gust amb l'amaniment.

Així que és un plat que pot ser molt económic o una mica menys segons vulguis gastar en els ingredients.

Aquest és un plat molt socorregut durant el temps estival i primaveral, quan arriba el bon temps, ja ho posis com plat principal o com a sopar. Com hem dit abans, els ingredients es poden escollir al gust, segons el vostre criteri, aixó vol dir que en la varietat està el gust.

L'empedrat és un plat molt conegut i popular a la cuina catalana, com es evident segons la explicació anterior és que aquest plat és realment una esqueixada afegint llegums i l'ou dur, i és molt habitual preparar durant les dates estiuenques tant en cases com a fora. La nostra recomanació es que tasteu primer la recepta original i després apliqueu els canvis seguns els vostres gustos.

Us oferim una elaboració de l'empedrat per a 3 persones, els ingredients necessaris son els següents:

 • un pot de llegum en corserva de bona qualitat
 • dos ous
 • un tomàquet de temporada
 • un quart de pebrot verd
 • mig pebrot vermell
 • mitja ceba tendra
 • deu olives negres
 • tres trossos de bacallà dessalat
 • oli d'oliva verge extra, usualment varietat arbequina
 • una mica de vinagre de Xerès al gust
 • sal al gust
 • julivert si us agrada o similar per millorar el gust
 • mitja pastanaga
 • blat de moro al gust

El primer pas és deixar el bacallà en remull un dia abans, canviant l'aigua cada 8 hores aproximadament. El nostre consell es deixar dessalar el bacallà dintre de la nevera. També recomanem dintre de lo possible és que la llegum sigui el més tendre possible, que la pell sigui inapreciable.

Després anem amb les llegums. Ficar en remull sota l'aigua per així eliminar l'aigua de cocció si són en conserva o simplement rentar les llegums si són al pes. En el cas que no estiguin cuites les llegums, per suposat posar-les en cocció abans de ficar-les al plat. Una vegada fet això dispositar les llegums en un recipient apte per servir el plat al final.

Si hem escollit la opció de utilitzar ous, aquests els hem de coure en aigua durant un quar d'hora aproximadament amb una miqueta de sal.

En quant a les hortalisses, aquestes les hem de trossejar més grans o més petites segons el nostre gust. Recomanem que siguin en trossos petits per així integrar millor amb la resta d'ingredients de la elaboració i donar un sabor més heterogeni al plat.

Després de tot això, escórrer el bacallà una vegada dessalat. Picar les olives negres. El bacallà s'ha de preparar esqueixat per facilitar la comoditat del moment de menjar el plat.

Ara que ja tenim tots el ingredients preparats individualment, els barrejem: llegum, la verdura, l'ou picat, el bacallà i el julivert picat si l'hem escollit. Tot això es banya amb una vinagreta que previament hem emulsionat en un recipient diferent

No es difícil, oi? Una vegada ja hem resolt els passos anteriors, l'ideal és ficar la preparació en la nevera durant una hora.

La preparació no ha de portar més de un quart d'hora, us assegurem que el resultat es excel·lent.

Lo último