Panellets

Panellets

Els panellets, són uns dolços tradicionals i cada dia més famosos, que es consumeixen el dia de Tots Sants, el dia 1 de Novembre.

Segons la història popular, es diu que aquests panellets van arribar de la mà dels àrabs, això es sustenta en que van ser ells els que van introduir l'ametlla al territori de la península ibèrica. Es diu que l'origen d'aquesta recepta és un origen religiós i cassolà, al voltant del segle XVIII.

La gent del camp elaborava aquests dolços amb les ametlles de la seva pròpia collita. Una vegada preparats, els pagesos portaven els panellets a l'església per beneir-los i posteriorment menjar-los.

La tradició dels panellets, va començar a la ciutat Barcelona i voltants, i poc a poc s'ha anat estenent per la resta de Catalunya, arribant a l'Aragó, València, Principat d'Andorra i Balears.

Van arribar a ser uns dolços molt apreciats, és per això que moltes vegades eren objecte de rifes, especialment a Barcelona, ​​i exposaven els panellets en cafès de la ciutat.

Una vegada ja dintre del segle XIX, amb la gran acceptació de les botigues de dolços, es converteix en un dolç molt habitual a les pastisseries, i es converteix en una tradició arrelada.

El 2002, aquest dolç obté el segell de qualitat alimentària, sent el primer a obtenir-lo en tot Europa.

Originàriament, la recepta és amb ametlles, com un massapà, avui dia la majoria de receptes que trobem i sobretot les comercialitzades, se'ls afegeix patata o moniato com la recepta d'avui.

Ens faran falta aquesta llista d'ingredients

 • 400 grams d'ametlles mòltes
 • 300 grams de sucre
 • 300 grams de patata bullida o moniato
 • ratlladura de llimona
 • 2 ous i 1 més per a pintar amb el rovell els panellets i usar
 • la clara per fer les boles crocant d'ametlles
 • cafè soluble
 • coco ratllat
 • cacau pur
 • cireres
 • pinyons

Per començar amb la preparació, el primer pas és bullir la patata o moniato amb la pell, un cop estigui fred pelar i tot la quantitat indicada. Xafar la patata i afegir el sucre, l'ametlla i la ratlladura d'una cambra de llimona petit. Barrejar tot bé.

Fem 5 munts de pasta amb el mateix pes, d'aquesta manera farem 5 tipus diferents de panellets. Sortiran unes 10 o 12 peces de cada tipus.

Si vols fer els panelles amb pinyons cal fer boles de 25 gr aproximadament amb les mans untades de clara d'ou batuda reservada.

En un got petit posem un grapat de pinyons i la bola feta d'aquesta manera movent el got es quedaran els pinyons enganxats i la bola ben feta.

Anem col·locant els panellets sobre un paper de forn en una safata i els pintem amb rovell d'ou.

En canvi, els panellets amb ametlles es preparen de la mateixa manera que els de pinyons. No cal pintar amb rovell.

La recepta dels panellets amb cafè, necessita que afegim a la pasta mitja culleradeta de cafè soluble, formar les boles en forma de gra de cafè. No es pinta amb el rovell.

Per preparar-los amb coco tens que Afegir a la massa 3 cullerades soperes de coco, barrejar bé.

Fer les boles amb les mans untades de clara d'ou, arrebossar amb coco i donar-li forma de muntanya, pintar el pic amb rovell d'ou.

I per últim, els panellets amb cacau, segueixen els següents passos:

Formar les boles amb les mans untades amb clara d'ou, arrebossar lleugerament amb cacau pur, col·locar a sobre mitja cirera que prèviament haurem pintat la part inferior amb rovell d'ou perquè es quedi enganxada.

Portem al forn preescalfat a 180 graus durant 15 minuts, encara que el millor és començar amb els de pinyons i en veure que estan una mica daurats sabrem que es poden treure i també el temps que triga el vostre forn a coure els panellets ja que cada forn és diferent .

Surten uns panellets alguna cosa tovets, ja que porten patata. Si no es consumeixen de seguida, guardar en un lloc hermètic.

Lo último