divendres, 17 febrer 2012

La pasta i la vida

“El tema de la pasta italiana és molt extens, i si n’haguéssim de dir alguna cosa comprensiva necessitaríem – en cas de saber-ho, cosa impossible –  una quantitat de paper desmesurada.”

El que hem menjat . Josep Pla

Si el mestre de la prosa gastronòmica fa aquesta afirmació tant categòrica i tot i que en aquest espai, no necessitem paper, els dits titubegen damunt les tecles com si es trobessin enmig d’un examen oral.

En aquesta cuina no concebem la vida sense pasta. Quan per la tirania de l’enigma de la roba minvant hem d’abandonar-la i contemplar-la dins del rebost, les rajoles vermelles semblen grises.

Però la dietista ha deixat una casella de la nostra programació alimentaria amb el títol “Lliure amb moderació”, llavors; torna el roig. Es el moment de la vida, de la salsa de tomàquet de l’anterior entrada, del ball de la pasta dins l’aigua salada i bullent, de l’aroma de l’alfàbrega i de quatre formatges fonent-se un en l’altre.

* l’agafador de ganxet vermell i blanc, és un regal de la fantàstica Ginesta, del bloc Altra vegada. De nou gràcies bonica!

Gratinat de pasta als 4 formatges

ingredients,

500 gr de paccheri o pasta tubular gran
600 gr de salsa de tomàquet italiana
250 gr de mozzarella
150 gr de formatge fumat, nosaltres hem posat Idiazábal
100gr de parmesà
250 gr de ricotta
2 manats d’alfàbrega
mantega
pa ratllat, sal i pebre

Preparació,

Fer la salsa de tomàquet, un cop feta la reservem. Bullir la pasta amb gran quantitat d’aigua amb sal, coure la pasta al dente. Un cop cuita, escórrer i reservar-la. Mentrestant bull la pasta tallar la mozzarella i l’idiazábal a dauets petits. Ratllar el parmesà. Esqueixar a bocins la ricotta. Reservar. Tallar a bocinets les fulles d’alfàbrega.

En un bol, barrejar la pasta bullida amb la salsa de tomàquet,  la meitat del parmesà ratllat i uns bocins de fulles d’alfàbrega.

Untar amb mantega el cul i les parets de la safata de forn. Empolvorar la safata amb pa ratllat. Abocar la meitat de la pasta dins la font i fer una capa amb la meitat dels formatges i d’alfàbrega. Damunt d’aquesta capa de formatges, acabar d’abocar la pasta restant i al damunt el que ens queda dels formatges i una mica més d’alfàbrega. Empolvorar amb una mica de pa ratllat.

Pre-escalfar el forn a 180 graus. Gratinar la pasta uns 20 minuts amb uns bocins de mantega pel damunt per tal que la crosta quedi daurada.

38 comments to La pasta i la vida

Deixa un comentari

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>