Precaució amb el pollastre a la cuina

Precaució amb el pollastre a la cuina

Possiblement siguis una de les persones que renten bé el pollastre sota l'aixeta amb la intenció de netejar-lo i eliminar qualsevol resta o bacteris que pogués tenir. Si és així, cal dir que és un error perquè no solament no s'eliminen els perills sinó que es pot produir l'efecte contrari.

S'ha demostrat que el risc de propagació del bacteri campylobacter augmenta notablement si es renta el pollastre sota l'aigua. Les mans poden infectar-se amb aquest bacteri, amb una esquitxada a la roba o que aquesta mateixa esquitxada arribi a altres aliments, cal tenir moltíssima cura en aquest aspecte atès que és una de les formes d'intoxicació alimentària més comunes que hi ha en l'actualitat.

El normal és rentar-se bé les mans i usar un espai de treball totalment net, així com els ganivets i altres eines. A més a més cal no oblidar-se cuinar bé el pollastre, independentment de la forma de preparar-ho que sigui.

Quant a la seva conservació, el millor és que es guardi en la part inferior de la nevera, per evitar que possibles degotejos vagin a altres aliments i puguin infectar-los

Els altres bacteris que pot tenir el pollastre

A més de la campylobacter, el pollastre pot tenir una altra classe de bacteris com la I.Coli, Listeria o Salmonella entre altres, la qual cosa ens obliga a procurar que estigui sempre en les millors condicions, tant en preparar-ho com en conservar-ho.

Però això no és quelcom que únicament afecti al pollastre sinó que succeeix amb qualsevol altra classe d'aliment. Per aquesta raó, és tan important una correcta manipulació. A més en la seva conservació cal evitar obligatòriament barrejar-ho amb altres aliments per evitar que es produeixi contaminació creuada, un altre dels perills amb els quals cal tenir molta cura en la cuina.

Per què el pollastre i no una altra classe de carn?

La raó del per què el pollastre té tant perill de contaminació amb bacteris és la càrrega microbiana, atès que durant les operacions de plomar i evisceració és inevitable trobar cert grau de contaminació, tant fecal o com intestinal.

Per això cal evitar sempre la contaminació creuada, manipular-ho i emmagatzemar-lo correctament, sempre en refrigeració per evitar que els patògens es multipliquin, cuinar la carn correctament i a temperatures de més de 70 graus per assegurar-nos de l'eliminació dels patògens.

No hem de confiar que la congelació acabi amb ells atès que alguns com la Salmonella poden aconseguir resistir el procés de congelat i fins i tot la calor, per la qual cosa cal esforçar-se al màxim per eliminar-la.

Ara ja saps el que pot passar amb el pollastre si no està correctament net. D'aquesta forma es podrà prevenir la infecció per alguna classe de bacteri a l'hora de cuinar.

Lo último