Recepta per a una beixamel deliciosa

Recepta per a una beixamel deliciosa

La beixamel és una salsa que va néixer a Itàlia (encara que moltes persones pensin que va néixer a França) Existeixen referències d'ella des del segle XV i amb la qual es porten realitzant infinitat d'elaboracions que han anat evolucionant amb el pas del temps.

És una salsa molt senzilla de fer i podem espessir-la més o menys per fer diferents preparacions, encara que en aquest cas anem a ensenyar-vos a fer una salsa beixamel, també coneguda com a salsa blanca amb la qual podreu acompanyar plats de carn, pasta, verdures o fins i tot tenir-la com a base per poder fer altres salses.

Per fer la salsa beixamel necessitaràs els següents ingredients:

  • 1 litre de llet sencera a temperatura ambient. 150 grams de mantega.
  • 150 grams de farina de blat.
  • Sal i pebre negre recentment molt (a discreció)
  • Una mica de nou moscada.

Manera d'elaboració de la salsa beixamel

El primer pas és passar la farina per un colador gran, amb això ens assegurarem que no es fassin grumolls quan estiguem preparant la salsa. Si no fas aquest pas, pot ser que la beixamel quedi menys suau i sinó... fes la prova. El següent pas és posar la farina tamisada en un bol i abocar una mica de llet, reservant la resta per més endavant.

D'altra banda posarem la resta de la llet en un cassó a escalfar i en un altre la mantega a foc suau. Quan aquesta es vagi fonent incorporarem la llet al costat de la farina que tenim diluïda amb la llet que tirem al principi.

Ajudant-nos d'unes varetes anirem removent suaument, però sense parar de fer-ho i mentrestant incorporarem una mica de nou moscada, sal i pebre.

A poc a poc la salsa anirà espessint-se i si l'hem tamisada correctament no tindrem cap grumoll i la salsa ens sortirà perfecta. La salsa ha d'estar lleugerament espessa encara que si ens ha quedat massa consistent, sempre podem anar tirant a poc a poc llet calenta fins a aconseguir la consistència que ens agradi. No hem de tirar llet freda perquè en fer-ho trencarem la cocció. Quan hàgim aconseguit la beixamel com volem, retirarem el cassó del foc i ho deixarem reposar durant uns minuts i ja estarà llista per usar-la en les nostres elaboracions gastronòmiques.

Si volem aportar-li un toc especial a la pasta, a més d'acompanyar-la amb salsa beixamel,podem incloure-li xampinyons i un plus de pebre. Si l'anem a utilitzar per a un filet podem tirar-li també xampinyons i cibulet o, fins i tot, si és carn de caça, podem acompanyar a aquesta salsa de fruits silvestres.

Lo último