Calsots

Calsots

Els calçots són una mena de cebes molts conegudes a les zones catalanes, sobretot a la regió de Tarragona. La millor epoca per consumir els calçots és durant els mesos de novembre a abril, encara així, de tots ells el més apropiat de la temporada és el mes de gener.

Els calçots donen molt joc a la cuina, es poden cuinar de moltes maneres, la recepta més coneguda es a la brassa acompanyats amb la famosa salsa romesco. Avui us volem mostrar una alternativa també molt deliciosa, la recepta dels calçots al forn.

Aquesta recepta també la pots acompanyar amb la salsa romesco, així que també t'explicarem com prepararla. ¿T'atreveixes a preparar-los i tastar-los? Doncs ara et donem la clau per cuinar aquest tipíc plat català i aconseguir el millor sabor.

Ingredients per la elaboració dels calçots al forn

  • 300 grams de calçots
  • Oli d'oliva verge extra
  • Una miqueta de sal al gust
  • Una miqueta de pebre al gust

Ingredients per la elaboració de la salsa romesco

  • 1 nyora
  • 3 tomaquets madurs
  • 4 dents d'all
  • 1 got d'oli d'oliva verge extra
  • 1 llesca de pa dur
  • 140 grams d'ametlles tostades

Preparació dels calçots al forn

Primer de tot s'ha de precalentar el forn, ficant una temperatura de 250 graus centígrads i també donant-li al forn calor per amunt i avall. Així aconseguim un calor més uniforme per tot el forn i a la vegada reduïr el temps de forn.

El que toca ara es netejar els calçots. La part més verda, les fulles del calçot, les hem de tallar i així deixar la part més blanca per cuinar. Vigilar q no quedi cap resta de terra al calçot per no trobar-la després.

Una vegada ja tenim nets els calçots, els col·loquem sobre la safata del forn. És millor deixar espai als calçots sobre la safata. Un consell: és millor ficar-los al forn en varies vegades en comptes de apilar-los tots en una sola vegada.

Una vegada dintre del forn, deixar els calçots durant un quart d'hora més o menys. Dona'ls un cop d'ull cada minut passats els primers deu o dotze minuts per vigilar q no es cuinen de més, ja que aquí també depén de cada forn.

Quan ja están llestos i els hem tret del forn, el millor és embolicar-los en paper de diari o alumini durant uns deu minuts més. Així aconseguim que els calçots mantinguin el calor i també s'acabaran de cuinar ells sols.

Preparació de la salsa romesco

Per a preparar aquesta salsa has de deixar la nyora sota aigua durant tota la nit del dia anterior a la preparació dels calçots per a que s'estovi el suficient per poder treballar amb ella més endavant.

Després hem d'escaldar els tomàquets i les dents d'all, així els podrem picar més endavant. Per escaldar els tomàquets has de fer-los uns talls en creu a la part alta de la cua i també a la zona baixa. Una vegada fet aixó els fiques al forn, junt amb les dents d'all durant 25 minuts a 185 graus.

A continuació, en un morter has de picar la llesca de pa dur junt amb les ametlles tostades fins que quedi una barreja ben triturada. Ara treiem la polpa de la nyora utilitzant l'ajuda d'una cullera, afegir-la a la barreja anterior de pa i all i torna a picar-la. Una vegada estigui tot ben barrejat aboca la barreja en el got de la batedora.

Quan els tomàquets i els alls estiguien estovats, pela'ls i fica'ls dintre del got de la batedora junt amb la rest d'ingredients. Ara toca batre la barreja, mentrestrant ves ficant oli d'oliva verge extra poc a poc.

T'adonarás que la salsa va agafant una textura cada vegada més espessa. Quan ja no quedi més oli que afegir i la salsa estigui espessa, aixó vol dir que ja tens la romesco llesta per als calçots.

Bon profit!

Lo último